Numar carti 0 | Total 0.00 RON  
home | contact | despre noi | vezi comanda
Colectii
Periodice
In curs de aparitie
Home Monografia Casatoria in legislatia Romaniei si a Republicii Moldova

Casatoria in legislatia Romaniei si a Republicii Moldova

Autor: Emese Florian si Veaceslav Pinzari

Casatoria in legislatia Romaniei si a Republicii Moldova

Casatoria, creatie a biologiei naturale si sociale este, ca institutie civila, o inventie relativ recenta. Abia pe la sfarsitul secolului XVIII, eliberata de „povara” sacralitatii, a fost trecuta sub tutela etatica si luata în inventar juridic. Expusa de-acum interventionismului normativ mai mult sau mai putin inspirat, operatiunea juridica definita ca „uniune liber consimtita dintre un barbat si o femeie realizata in scopul intemeierii unei familii” a suportat schimbari si influente asezate, toate, sub semnul nevoii de a „tine pasul cu vremurile”, fie cã „pasul” era înainte sau înapoi.

Urmarile acordului de vointe ce-ar voi sa uneasca destine se etaleaza schematic intr-un algoritm de drepturi si obligatii în relatia dintre soti, precum si în relatia dintre ei, ca parinti, si copiii lor, o combinatie de „ce/cat mi se cuvine – ce/cat mi se poate pretinde” care sa rupa, preventiv si punitiv, monotonia normalitatii ce s-ar insinua între momentul gestului primar – uniunea consensualã – si, fatalmente, cel final – incetarea casatoriei, disolutia acesteia. Intre cele doua borne avem privilegiul apartenentei si deopotriva a posesiunii: propria familie.

Despre casatorie ne-am propus sa vorbim, asa cum este astazi rnaduita în legislatia Republicii Moldova si în cea a Romaniei. Identica in elementele sale juridic-esentiale, casatoria, in oricare din acceptiunile sale – act juridic, statut, institutie – este totusi diferita in nuantele detaliului. Trebuie sa o spunem din capul locului ca lucrarea de fata nu este un studiu premeditat-comparativ, ci mai curand o prezentare fara pretentii valorizatoare. Vom infatisa, alternativ, trei ipostaze ale casatoriei moldovenesti si romanesti: mai întâi, actul juridic al castaoriei, altfel spus conditiile recunoasterii sale sociale, apoi starea de casatorie, desemnand generic drepturile si indatoririle reciproce dintre soti, precum si dintre acestia, pe de o parte, si descendentii lor minori pe de alta (desi, în ce priveste segmentul drepturilor si indatoririlor parintesti referirile vor fi succinte), lasand la urma disolutia casatoriei ca modalitate volitionala de a pune capat acesteia.


Pret intreg: RON 25.00

Pret redus: RON 22.50     Adauga Casatoria in legislatia Romaniei si a Republicii Moldova in cosul de cumparaturi

Cuprinsul pentru Casatoria in legislatia Romaniei si a Republicii Moldova
Bibliografie pentru Casatoria in legislatia Romaniei si a Republicii Moldova
Rasfoieste cartea Casatoria in legislatia Romaniei si a Republicii Moldova